VLAANDEREN.be

Opleidingen voor werkzoekenden

Het maritiem opleidingscentrum van de VDAB biedt aan werkzoekenden opleidingstrajecten aan voor wat betreft 'Deck', 'Engine', 'Zeevisserij' en 'Opleiding in functie van tewerkstelling'. 

Vooraleer te kunnen starten met een STCW-opleiding,
* je moet de goedkeuring krijgen van het opleidingscentrum om te starten. De VDAB bemiddelaar heeft bij een opleidingsaanvraag altijd een gesprek met de kandidaat-cursist om de opleidingsmogelijkheden te bekijken, en in te schatten of de opleiding passend is.

* Eens is beslist dat je mag starten met een STCW- opleiding dan is dat altijd op voorwaarde dat je medisch geschikt bent om te werken op een varend schip.  VDAB plant dan zo snel mogelijk  dergelijk medisch onderzoek bij een erkende arts en bekostigt dit onderzoek.  
Het is niet de bedoeling dat je zelf zo'n medisch onderzoek aanvraagt en bekostigt. Sowieso zal VDAB dergelijk medisch onderzoek -op eigen initiatief- niet terugbetalen. 

flow langdurige STCW opleidingstrajecten

Deck

Binnen de sectie 'Deck'  zijn er 2 mogelijke opleidingstrajecten voor werkzoekenden: 

Het STCW A-II/1 traject, leidt tot het beroep van officier belast met de brugwacht op schepen met een brutotonnage van 500 of meer.   Tijdens je brugwacht sta je in voor de navigatie en de veiligheid van het schip. Je kent de mogelijkheden en beperkingen van je vaartuig en weet je vaartuig veilig te laden, lossen en manoeuvreren. Daarnaast sta je in voor de veiligheidsuitrusting van het vaartuig. Je spreekt goed Engels en kan vlotjes communiceren met de wal en andere schepen. Bij noodsituaties reageer je kalm en professioneel.
Om effectief in die functie te kunnen werken moet je in het bezit zijn van een STCW A-II/1 vaarbevoegdheidsbewijs.  Het verwerven van het desbetreffend opleidingscertificaat is hier de eerste stap.


Het STCW A-II/3 traject, leidt tot het beroep van officier belast met de brugwacht of kapitein van een schip met een brutotonnage minder dan 500 gebruikt voor reizen nabij de kust.   Je navigeert het schip volgens de geldende reglementeringen en houdt nauwkeurig posities bij. Je stippelt de beste koers uit rekening houdend met getij en weersverwachtingen. Je spreekt vloeiend Engels en kan vlotjes communiceren met de wal en andere schepen. Bij noodsituaties reageer je kalm en professioneel. 
Om effectief in die functie te kunnen werken, moet je in het bezit te zijn van een STCW A-II/3 vaarbevoegdheidsbewijs. Het verwerven van het desbetreffend opleidingscertificaat is hier de eerste stap.

Het volledige opleidingstraject van beide opleidingen, kan je via de linken in de linkerbalk van deze pagina terugvinden. 

Wil je je inschrijven voor een opleiding?  zie tabblad: 'inschrijven opleiding'

Wens je eerst nog meer informatie over de opleiding(en)? Schrijf je dan zeker in voor een infosessie via infomaritiem@vdab.be!
Meer info over onze infosessies, vind je terug op het tabblad 'kalender infosessies & planning' 

Engine

Het traject 'Engine' voor werkzoekenden leidt tot het beroep van derde werktuigkundige.  Als derde werktuigkundige maak je deel uit van de wacht, voert de opdrachten van de tweede werktuigkundige uit en meldt je alle onregelmatigheden die je tijdens het wachtlopen opmerkt. Zo krijg je de kans om veel ervaring op te doen en, na het behalen van de nodige STCW certificaten en vaartijd, door te stromen tot tweede werktuigkundige.

Om effectief in die functie te kunnen werken, moet je in het bezit te zijn van een STCW A-III/1 vaarbevoegdheidsbewijs.  Het verwerven van het desbetreffend opleidingscertificaat is hier de eerste stap.

Wil je je inschrijven voor de opleiding STCW A-III/1?   zie tabblad: 'inschrijven opleiding'

Wens je eerst nog meer informatie over de opleiding? Schrijf je dan zeker in voor een infosessie via infomaritiem@vdab.be!
Meer info over onze infosessies, vind je terug op het tabblad 'kalender infosessies & planning'

Zeevisserij

Bij het VDAB Maritiem Opleidingscentrum kun je als werkzoekende terecht voor opleiding die toegang geeft tot de zeevisserij; namelijk de STCW Basic Safety Training. Deze opleiding van één week omvat allerhande basisvaardigheden die je nodig zult hebben aan boord van een schip, zoals eerste hulp, brandpreventie en -bestrijding, overleven op zee, enzovoort. 

Om deel te mogen nemen aan deze opleiding dien je te beschikken over een aanwervingsbelofte van een werkgever. Met deze aanwervingsbelofte engageert de reder zich om je aan te werven na het succesvol volgen van de opleiding. Deze belofte bezorg je, samen met jouw opleidingsvraag en persoonlijke informatie, aan het Maritiem Opleidingscentrum via infomaritiem@vdab.be of per post. 

Opleiding in functie van tewerkstelling

Ben je op zoek naar specifieke maritieme opleiding in functie van tewerkstelling, die je niet terugvindt bij de opleidingsmogelijkheden voor werkzoekenden? Ben je in het bezit van een aanwervingsbelofte na opleiding? Contacteer ons dan gerust, we bekijken samen met jou de mogelijkheden. 

Op zoek naar een andere opleiding?

Ben je nog op zoek naar een andere opleiding? Raadpleeg dan zeker eens de VDAB opleidingengids!